Polskie Forum E-Biznesu
e-biznes - pomysł na biznes

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

hosting    blog   czas    biznes oferty    webdesign    e-marketing   szkolenia    zarabianie przez internet    pik    za darmo    kredyty    pozycjonowanie

Najefektywniejsza forma promocji
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polskie Forum E-Biznesu Strona Główna -> Reklama performance e-marketing
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymcio

PostWysłany: Sro Maj 10, 2006 4:39 pm    Temat postu: Najefektywniejsza forma promocji Odpowiedz z cytatem

No właśnie. jaka jest według was najefektywniejsza forma promocji w internecie? Niektórzy są przekonani, że to bannery. Co ciekawe takich ludzi jest strasznie dużo. Inni sądzą, ze buttony Very Happy dhtml nie wchodzi w grę, a mailing to dla nich spam. A co sądzicie na ten temat wy?

Na mojej stronie http://www.eksiazka.net.pl umieściłem ankietę na ten temat. Jakby ktoś miał ochotę, to zachjęcam do głosowania.

Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Praca w IT

Wysłany:     Temat postu: Praca w IT

Powrót do góry
linkpraca

PostWysłany: Sro Maj 10, 2006 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że reklama banerowa jest najpopularniejsza natomiast co do jej efektywności to wątpię. Sam raczej rzadko klikam w banery, muszą naprawdę czymś przyciągnąć. Dużo częściej moją reakcję powodują butony.

Co do najefektywniejszej formy reklamy to moim zdaniem jest:

- po pierwsze dobre wypozycjonowanie serwisu,
- po drugie dobrze napisany mailing dodatkowo skierowany do odpowiedniej grupy,
- po trzecie linki tekstowe

Pozdrawiam,
Darek
Powrót do góry
szymcio

PostWysłany: Czw Maj 11, 2006 6:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Według mnie pozycjonowanie jest dobre, ale tylko dla tych co naprawdę dobrze się na tym znają.

efektywność=czas/efekty

a wpozycjonowaniu to różnie bywa.

Z kolei mailing to też bardzo efektywna reklama, ale...no właśnie trzeba mieć gdzie te mailingi wysyłać(jeśli mówimy o darmowej reklamie)

Linki tekstowe - pomagają w pozycjonowaniu, ale czy dobrze reklamują?

Takich pytań można zadać setki do praktycznie każdej formy reklamy.

I tu tkwi cały sęk tego tematu Smile

Prawda jest taka, że konieczne jest stosowanie różnych typów reklamy, żeby osiągnąć sukces. No i oczywiście konieczne jest testowanie.

Czekam na opinie jeszcze innych.
precelik
Site Admin

PostWysłany: Pią Sie 11, 2006 4:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ostatnio stawiam tylko na jedno budowanie społecznosci... będziesz mógło o tym przeczytac w moim kursie E-biznes Krok Po Kroku, który rozsyłam na newsletter.

Jakby to powiedzieć: Treści na stronie nic nie znaczą, ale treści na stronie w odpowiednim kontekście skierowane do odpowiedniej grupy osób znaczą wiele!

Kwestioa by miec tresic i by mieć tą grupę osób i gotowy e-biznes.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Piotr Zając

PostWysłany: Wto Paź 17, 2006 12:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich (bo to mój pierwszy post)

Najskuteczniejsze są takie działania, które przynoszą wymierne efekty. Nie wazne co to będzie, ważne, żeby sprawdziło się akurat w danym biznesie, dla danego serwisu.

Niemniej jednak zawsze należy stosować mieszane techniki, bo może się zdarzyć tak, że strona jest wypozycjonowana dobrze, a za moment straci pozycję a my dochód (jeżeli tylko pozycjonowaniem się zajmowaliśmy :/).

Tomek (precelik) mówi o budowaniu społeczności - oczywiście że tak... ale ja ostatnio oprócz tego stawiam na budowanie swojego "eksperckiego" wizerunku w sieci i przez to tworzenie wizerunku mojego portalu.

Dużo udzielania się tu i tam, "bezinteresowna" pomoc, doradzanie, jakieś małe konsultacje, itp...

Być może w ten sposób nie ściągnie się na stronę setek tysięcy ludzi, ale za to ściągnie się tych, którzy naprawdę są zainteresowani i już od początku dobrze nastawieni... wówczas choćby strona miała małą odwiedzalność, to konwersja i tak i tak jest na lepiej niż odpowiednim poziomie...

A tak na marginesie dodam, że niestety w Polsce nadal dobrą formą reklamy jest również SPAM...

Dlaczego tak pisze i skąd te wnioski?

Zapraszam na:
http://www.praktycznymarketing.pl/baza_wiedzy/artykuly/email-marketing/spam-test.html

artykuł jeszcze niepublikowany - już niedługo będzie. Natomiast wyniki jak na razie tylko dla zarejestrowanych użytkowników...

(Tomku, mam nadzieję że nie masz mi za złe tego linku?) - jeżeli tak, to proszę usuń go...

Testujemy PRAKTYCZNIE Wszystko
Ambitni & kreatywni - eBiznesmeni.pl
Marketingowy DONOSiciel
Powrót do góry
precelik
Site Admin

PostWysłany: Wto Paź 17, 2006 6:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotr Zając napisał:
(Tomku, mam nadzieję że nie masz mi za złe tego linku?) - jeżeli tak, to proszę usuń go...

Internet ma tą wyższośc nad gazetami i innymi papierami, że ma coś takiego jak hiperłącza, i jak o czymś piszesz to zawsze mozesz od razu wskazać miejsce, gdzie to jest, na tym forum jak najbardziej można z tego korzystac, nie bedziemy sie przeca cofać na drzewa, bo za mało już drzew Smile

A tak swoją też mam coś wspólnego z tym artkułem, o ile dobrze pamiętam to jestem tam przedstawiony jako "Użytkownik 3" Wink i z niecierpliwością czekam na informacje o drugiej części artykułu Smile

PS: Nie wiem czy uczestniczysz w cnebpoints, ale jak tak, to takie miejsce na umiesczenie linu partnerskiego wydaje mi sie jak najbardziej politycznie poprawne, zamiast pisać "zmobilizował mnie wątek na jednym z forów", napisz "na merytorium", podrzucajac linka.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Verbatex

PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba najlepszą i najbardziej trafną formą reklamy w sieci jest odpowiednie wypozycjonowanie. Jakkolwiek byłoby to dla niektórych trudne, wyszukiwarki są najczęstrzym sposobem szukania informacji. Dobry wpis w wyszukiwarce czy katalogu i wiemy. że nikt nie wejdzie na stronę przypadkiem.

Druga forma reklamy, która moim zdaniem się dość dobrze sprawdza to reklamy kontekstowe. Również trafiają do zainteresowanych, podobnie jak banery na witrynach o zbliżonej tematyce.

A najbardziej lipny sposób reklamy to oczywiście spam, który każdy blokuje a jeśli się nie uda zablokować to już z pewnością nikt takiego maila nie otwiera, chyba że ma internet od wczoraj Smile
Mateusz K.

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2007 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak pisali moi poprzednicy, czyli pozycjonowanie, mailing. Warto dać coś za zapisanie się na newsletter, np. darmowego ebooka. Bannery mają niską skuteczność, sam raczej na nie nie klikam.

Co sądzicie o płatnym pozycjonowaniu? Korzysta ktoś? Bo ja tylko darmowe Wink
Piotr Zając

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2007 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

A co powiecie na taką formę - gdy jest dobrze przygotowana, może przynieść dobre efekty, gdy źle - tylko frustrację i niszczenie wizerunku...

Zapraszam do artykułu:
Przepis na skuteczny post reklamowy

i do dyskusji o tej metodzie...

Marketingowy DONOSiciel
Powrót do góry
Mateusz K.

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2007 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Artykuł dobry. Tylko trzeba znaleźć odpowiednie forum, które nie zabrania umieszczania reklam w postach. Bo na idg.pl zabraniają.
Zauważyłem że na tym forum dosyć rzadko są w ogóle jakieś odpowiedzi, mało osób pisze coś na forum. Zaglądajcie częściej Wink
Piotr Zając

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2007 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cieszę się, że się podoba Smile

Ja znalazłem sobie kilka takich dobry for, na których aktywnie działam i tak sprzedaje mi się dużo kursów, które napisałem...

Tak naprawdę takie fora to kopalnia wiedzy i pomysłów na nowe produkty - ale o tym niedługo, z mojego ebooka, lub książki Smile Wink

Marketingowy DONOSiciel
Powrót do góry
precelik
Site Admin

PostWysłany: Nie Maj 06, 2007 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodałbym do artykułu jeszcze coś o postach ankietach Smile - przyciągają uwagę.. rzecz jasna nie takich jak ta:

http://forum.ebiznes.org.pl/viewtopic.php?t=578

Swoją drogą przyda się ludziom kilka takich pożytecznych informacji może bedize mniej takich postów Smile
Vindeth

PostWysłany: Wto Sie 07, 2007 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko reklama tekstowa. NIE WIERZYSZ? Przekonaj się sam - http://allegro.pl/item223423774_nie_wchodz_tutaj_dolacz_do_sredniej_klasy_.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Arana

PostWysłany: Sob Sie 11, 2007 5:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepsza promocja to rozdawanie za darmo Smile

Np. tworzysz ekurs (lub go kupujesz z prawami autorkimi i masz go na własność) i umieszczasz go na swojej stronie WWW. Zainteresowani zapisują się na Twoją listę maillingową i tym sposobem stają się potencjalnymi klientami.

Działa, działa Smile
Powrót do góry
BartłomiejJ

PostWysłany: Pią Sie 24, 2007 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W ostatnim czasie daje się zauważyć i uans odchodzenie od reklam nachalnych (vide krzyżyki których szukamy na reklamie) na rzecz nieco mniej agresywnych. Stąd może dla tego coraz więcej pieniedzy trafia do wyszukiwarek - i na pozycjonowanie i na marketing prowadoznych choćby poprzez adwords.
Dodam (przypomnę), że na zachodzie na tą formę reklamy, czyli ogólnie wyszukiwarki, przeznacza się już ponad 50% budżetów na Internet w ogóle. Szokujące... ale prawdziwe.
Pozdrowienia

--
ADWEB.pl - trochę inna Agencja Interaktywna
ADSEO.pl - Pozycjonowanie, optymalizacja skutecznie i z rozmachem Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polskie Forum E-Biznesu Strona Główna -> Reklama performance e-marketing Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz w tej chwili zamówić pizze przez internet!
A jeśli nie masz za co jeść, Możesz w tej chwili powiedzieć "szukam pracy".
Możesz dowiedzieć się jak grać na giełdzie i zarabiać swoje :)